En lidenskapelig CEO 

Cathrine Eriksen er CEO i indie-music selskapet Nordic Records.

Hun forteller Insight om sin lidenskap for musikk, hvordan det er å være kvinnelig CEO i musikkbransjen – og om opplevelser fra Los Angeles.

Written by: Victoria Wæthing

06.05.2021

Del på TwitterDel på FacebookDel på TwitterDel på Twitter
Foto cred: Tore Mortvedt

Begynnelsen

Hvordan startet din lidenskap for musikk? 

— Få ting i verden kan få frem  følelser i oss slik som musikk kan, og det å uttrykke seg gjennom en slik kunstform har alltid fascinert meg. I de virkelig gode låtene kan man stadig oppdage noe nytt når man hører på dem – avhengig av hvilken stemning man er i – eller hvor man er i livet. Jeg har vært på utallige konserter fra jeg var bitte liten, og jeg har sittet på like mange skuldre for å se over folkehavene.

— Allerede den gangen forsto jeg at dette var noe jeg ville jobbe med og være en del av – men da skulle jeg ha orkesterplass. Under en konsert med Duran  Duran  i 1987, satt jeg på skuldrene til min far og sa: –Når jeg blir stor, skal jeg bli så høy at jeg kan se over alle de andre og nyte konserten.

— Jeg ble 182 cm, så det ble vel to fluer i en smekk… ler Cathrine.   

Foto cred: Tore Mortvedt

Tidlig krøkes

— Jeg ble vel nærmest født inn i musikken. Det var alltid musikk hjemme, og med en far som startet i EMI som 18 åring, ble jeg introdusert for ulike musikk-sjangere. De fleste hørte på boy-band i tenårene, men det var David Bowie som gjaldt for meg. Jeg hadde et stort bilde av ham på veggen, det bestod av ørsmå prikker som utgjorde ansiktet hans – et bilde jeg ønsker jeg fortsatt hadde.   Jeg kunne sitte i timevis på jenterommet og lytte til musikk, og hadde et mini Keyboard der jeg forsøkte å gjenskape melodiene jeg hadde hørt. Det skulle vise seg at jeg hadde 98 % gehør. 

Magiske musikkår

Cathrine startet i et  indie -label  allerede da hun var i 20-årene, og derfra skjøt karrieren i musikk bransjen fart.

– Jeg elsket det jeg jobbet med, og jeg hadde nok en teft og forståelse som gjorde at jeg følte at jeg var skikkelig god i jobben min. Det er en utrolig fin følelse.  

Veien gikk videre til intervju hos det som den gangen het BMG og for Warner Music, såkalte major  labels. Under  By:Larm  i Tromsø fikk Cathrine telefon  fra Warner Music om at hun hadde fått jobben.

— Jeg var så lykkelig!  Det ble starten på noen magiske år der jeg lærte enormt mye og fikk ta stor del i prosjekter med mange ulike artister, forteller hun.

Cathrine har jobbet med mange kjente musikere som for eksempel Jaga  Jazzist, Big Bang, Red Hot Chili Peppers og REM.

— Jeg husker fortsatt min første  #1 på listene, det var  Titiyo -søsteren  til  Neneh  Cherry, og jeg fikk applaus da jeg kom på jobben. Som så pass ung i bransjen, var det veldig stort.

Lidenskap utenfor komfortsonen

Platebransjen har vært igjennom paradigmeskifter siden Cathrine startet, først og fremst på grunn av digitaliseringen, men også ved at mange av de større selskapene slo seg sammen.

Cathrine og søsteren Yvonne på Øyafestivalen.

– Jeg følte etter hvert at jeg hadde  oppnådd det jeg kunne i min stilling, og tenkte det var på tide med noe nytt, forteller hun.

Noen år senere tok hun over selskapet Nordic Records som hennes far startet i 2002. Han ønsket endring, og en omstrukturering av selskapets eierstruktur. I dag driver Cathrine selskapet sammen med Yvonne og Tor Eriksen – et skikkelig familiedrevet  indie  label.

— Jeg  har  aldri hatt et spesielt utpreget gründer-gen, men  har  alltid vært relativt uredd og har en kjærlighet for å prøve nye ting . Jeg liker spenning i det jeg gjør – enten det er jobb eller privat. Jeg liker å utfordre meg selv, og jeg tror at for å lykkes, må man våge å være utenfor sin egen komfortsone.

Major labels vs. indie-labels

Nordic  Records  er  et  indie - label, men hva er egentlig indie-musikk?

— Definisjonen på  indie  (engelsk  independant, som betyr uavhengig) er musikk av artister som er utgitt på uavhengige plateselskaper. Definisjonen av  indie-label  og  indie -musikk (indie  i dag er mange ulike sjangre for musikk) har imidlertid endret seg noe, og begrepet blir litt omfattende å beskrive.

— Kort fortalt  er  et  indie- label  et  lite, uavhengig selskap, og  indie  musikk  brukes oftest som en  sjanger-beskrivelse. Jeg tror at det er i denne sjangeren man virkelig kan finne gull. Her er det en større andel av mindre kommersiell musikk, og artistene står friere når det gjelder sitt kreative utrykk. Vi i Nordic Records er tett på prosjektene og artisten, det blir som et hjertebarn du jobber med hver eneste dag. 

Hvordan skiller et indie-selskap som Nordic Records seg fra de store selskapene? 

— Nordic Records opererer helt annerledes enn et Major  Label som har en business modell hvor de eier alle rettigheter, og hvor de investerer i produksjon, markedsføring osv. Hos Nordic Records betaler artisten i all hovedsak for de tjenestene selskapet tilbyr. Artistene eier egne rettigheter, og betaler selv for innspilling osv.

— Nordic Records lisensierer musikken fra dem i x antall år, og deretter går rettighetene tilbake til artisten, samtidig som de får en mye høyere royalty. Når de selv eier rettighetene sine, har de også mer å si over egen framtid, samtidig som de bygger en stor langsiktig verdi i sin egen katalog.

Hvem er typiske artister i et indie-selskap?

— Vi satser gjerne på mindre kommersielle prosjekter/artister, og er ikke like opptatt av at de har en stor  following  eller millioner av  streams  fra starten. Hos oss er det viktigere at kjemien er der, at vi skjønner musikken og hva artisten ønsker å oppnå. Vi tar også vare på artistenes rettigheter, forhandler avtaler med eventuelle tredjeparter osv. Dermed kan vi også jobbe sammen med andre  labels  og PR teams for å løfte prosjektet globalt når tiden er inne.

— Det er imidlertid vanskelig å sette noen helt klare parametere for suksess. Det kan være å signere en artist vi har fulgt, eller gode omtaler i nasjonal og internasjonal presse, det kan være gode strømmetjeneste-tall eller å oppnå det målet vi satte oss sammen med artisten. 

— Dersom du utelukkende måler suksess i penger, tror jeg du er i feil bransje. 

Foto cred: Tore Mortvedt

Mange om beinet

— Seksti tusen singler slippes i uken bare i Norge. Det betyr at 60  stk  kan ligge på New Music Friday, for eksempel. Da er nåløyet ganske trangt, og det er ikke nok å ha en innmari god single. Det er kontinuerlig hardt arbeid, man må å tenke langsiktig. Jeg opplever nok at endel norske artister gir opp for lett. Man må nesten ha en innstilling om at det ikke finnes en plan B, og man må stå løpet og forstå at det kan ta år før de virkelig slår gjennom.  På den annen side er det flere større artister som velger  indie -label  i dag for å få mer kunstnerisk frihet og større inntjening. Når sant skal sies, forstår jeg ikke at ikke flere etablerte artister går til en  indie,  sier Cathrine med glimt i øyet.

Det skjer i LA

Du har reist verden rundt – også i musikk øyemed. Kan du fortelle litt om din reise til Los Angeles og musikkbransjen der? Det kan høres ut som en tilværelse med røde løpere og mye glamour, men virkeligheten er sikkert annerledes?

— Ja, jeg har vært heldig og hatt anledning til å reise mye. Jeg var i LA  for å ha møter med folk vi allerede samarbeider med, men også for å skaffe nye kontakter og få en innsikt i hvordan de jobber der. Jeg var der bare en måned, så jeg fikk vel ikke kjenne så mye på bransjens sus og dus, røde løpere og glamour – men jeg opplevde at i LA skjer ting veldig raskt.

— I løpet av den tiden jeg var der, fikk jeg flere viktige kontakter der enn det jeg gjør i Norge på ett år. Det var unikt for meg at folk deler kontaktene sine og har et ønske om å samarbeide. Dessuten blir man invitert med på ting umiddelbart, som Harald og Veslemøy Zwart som inviterte meg hjem på frokost, eller en rød løper-event  på Rodeo Drive, sammen med teamet fra The Oscars og danske prinser. Jeg vil definitivt tilbake til LA. 

Kvinnelig musikk-CEO 

Hvordan er det å være kvinnelig CEO i musikkbransjen? Er det en mannsdominert bransje – og i så fall: Hva har vært – og er – dine største utfordringer?

— Å  være kvinnelig CEO i musikkbransjen oppleves  i seg selv  som smertefritt,  bransjen er inkluderende og  et fint sted å være. Andre opplever det kanskje ikke på samme måte, og det er nok fortsatt en vei å gå også i Norge, og spesielt i lederstillinger. Hvis vi ser statistisk på toppstillinger, musikkprodusenter  etc  på verdensbasis, så utgjør vi kvinner fortsatt en svært liten del.   Men, jeg har aldri hatt noen store problemer med å jobbe i en mannsdominert bransje. Det betyr ikke at jeg ikke har opplevd uprofesjonelle mennesker og ubehagelige situasjoner, men det har vært uavhengig av kjønn.

Tøff tid

Hvordan har corona-pandemien påvirket din bransje – og deres selskap?

Foto cred: Tore Mortvedt

— Corona-pandemien har påvirket bransjen veldig sterkt. Det er mange synergier i kulturbransjen, noe som gjør at ett eller flere ledd av inntektskilden  fort  forsvinner. Det er en ganske kompleks situasjon, for musikken  blomstrer,  men  samtidig er det fullstendig krise, paradoksalt  nok.

— Det dukker opp mange kreative løsninger for å få musikken ut og skaffe oppdrag for inntjening, men det er tiltak som kanskje ikke  holder  i lengden. De små er nok mest sårbare, de har naturlig nok ikke samme buffer  når  uforutsette ting oppstår.

— Så selv om Nordic  Records  har mindre utgifter og ikke har mange ansatte man skal lønne, så kjenner vi på problemene.  Inntekter fra konserter er borte, og det er mer utfordrende å bygge  synlighet  og aktualitet  med mindre fysisk tilstedeværelse for artistene.  

Favoritter

Forbilder:  

Direkte forbilder er det ikke så mange av, men  det er mange jeg respekterer  som får til  veldig mye  bra ting; fantastiske og inspirerende mennesker, for eksempel:

  • Jody  Gerson, en av ytterst få kvinner som er CEO i et enormt konsern, Universal Music Publishing Group. Hun er en sterk pådriver for likestilling.
  • Min egen søster Yvonne Eriksen som er dedikert og jobber knallhardt for at vi skal lykkes.
  • Designer Celine  Aagard, dyktig og inspirerende.
  • Shruti  Ganguly Director for Honto88, en kvinne med enorm kunnskap, og en drivkraft for rettigheter og likestilling.
  • Sandra Kolstad, en av artistene vi har hos oss på Nordic Records – en multikunstner uten sidestykke. Hun er musiker, artist, tekstforfatter, komponist og produsent. Nylig ga hun ut sin første roman “To ord for ødeleggelse”.
  • Synne Sanden som  nylig gjestet  SHE  Conference, med sin enorme  tilstedeværelse  og artisteri til fingerspissene. 

Bok/ Lesestoff:

Her varierer det! Jeg leser bøker først og fremst for underholdningens del må jeg innrømme. Men – flere ganger har jeg vendt tilbake til boken Shantaram. 

Pod:

Jeg elsker  PODS – men misliker  pods  som snakker om “ingenting”. Jeg får endel tips om forskjellige  PODS, og jeg liker veldig godt Seth  Godin, Tim  Ferris  Show & The  Moth.