Fra 5 mill til 40 på ett år — Patent på fødsel

Firebarnsmoren Astrid bobler over av engasjement for eget selskap, for kvinner og for investering. Her deler hun sine erfaringer med Insight.

Written by: Victoria Wæthing

17.06.2021

Del på TwitterDel på FacebookDel på TwitterDel på Twitter
Astrid Skreosen på ASAPs fabrikk i Skien.

En fascinasjon fra barndommen for reddende engler i hvite frakker, sendte Astrid Skreosen rett inn i jobben som hjelpepleier. Et konkret problem og en løsning gjorde henne til gründeren av Asap, et selskap som produserer fødelaken og smittevernslaken. Og som gikk fra en omsetning på 5 millioner til 40 millioner i løpet av et år.

Firebarnsmoren Astrid bobler over av engasjement for eget selskap, for kvinner og for investering. Her deler hun sine erfaringer med Insight.

Et problem med en løsning

— Hvordan oppstod egentlig ideen om fødelaken?

— Da jeg jobbet på fødeavdelingen, var en del av jobben min å vaske fødestuene. Det tok ikke lang tid før jeg innså at det var en dårlig løsning med vanlig laken. Da jeg spurte om produsenten av fødestolene kunne sende de lakenene jeg rett og slett antok eksisterte, lo de bare av meg. — Spesiallaken, nei. Her bruker vi det vi har.

— Jeg tenkte at det kan da ikke være så vanskelig å lage. Jeg gjør det likegodt selv. Det var i 2004, og jeg trodde produksjonen kunne være i gang i løpet av et par måneder. Det viste seg å ta litt lengre tid enn det.

— Hvordan var prosessen videre?

— Vel, ideen oppstod altså i 2004. I 2006 fikk jeg mitt fjerde barn og i 2008 sa jeg opp jobben for å jobbe med prosjektet. Selve prosjektet og bedriften ble for alvor sparket i gang mellom 2010 og 2012. Men – da jeg startet i 2008, hadde jeg jo aldri drevet business før. Det eneste jeg visste om innovasjon var ordet patent, så jeg slo opp i telefonkatalogen, fant Statens Patentkontor og ringte dit. Jeg snakket med en hyggelig mann som likte ideen, og bad meg om å sende en prosjektbeskrivelse. Jeg hadde aldri hørt om prosjektbeskrivelse før. — Så du starter helt på bånn, svarte han. — Ja, hvis det er det du vil kalle det, tenkte jeg.

— Jeg kjente til problemet, og visste hvordan jeg skulle løse det. Men – jeg visste også at jeg måtte finne folk som kunne bistå med alt jeg ikke kunne om å lage en bedrift. Heldigvis har flinke folk kommet seilende min vei igjennom hele prosessen. Jeg er glad i å snakke med folk og jeg er god på å få med folk, så jeg fikk med både investorer og banker og fikk bygget fabrikk i Skien. Og det i et investeringsmiljø der få er virkelig gode på helse.

Smittevern – uten smittevernsutstyr

— Hvordan hadde det seg at du begynte å lage smittevernsfrakker?

— Tredje mars 2020 fikk vi telefon fra Helse Sør Øst (HSØ). De lurte på om Asap kunne produsere smittevernsfrakker? Nei, svarte jeg kontant. Men jeg sa: — Vi lager smittevernslaken. Kan dere ikke kjøpe det? Nå er vel virkelig tiden inne for å sørge for godt pasientstell og gode rutiner med hygiene? Innkjøperen sa at smittevernslaken ikke sto i prosedyrelisten, så det kunne han ikke. Men, hvis vi laget frakker, kunne vi få volum. Dette virket helt uoverkommelig, så vi takket nei og la på.

ASAPs smittevernsfrakk.

— Så kom 10 mars. Nyhetene melder om utstyrskrise. Myndighetene bad næringslivet om å komme på banen. Det var rett og slett ikke nok smittevernsutstyr. Da gikk jeg en runde med meg selv og teamet og sammen besluttet vi ny konklusjonen: Jo, vi kan lage HSØ responderte: Flott. Hvor mange kan dere produsere?

— Uken etter hadde vi en ordre på 400 000 stk smittevernsfrakker, og i løpet av seks uker hadde vi fått i gang produksjon og produsert 25 000 frakker. Selskapet gikk fra 5 millioner i omsetning til 40 millioner i 2020 hvor våre standard produkter også doblet seg.

— Så, skjedde det som alle gründere frykter. Produksjonen gikk i stå, sveisingen av frakkene sviktet. Corona -restriksjoner hindret oss i å hente eksperthjelp fra maskinleverandør. Vi fikk reklamasjoner på frakker som hadde revnet, og som spiste opp hele overskuddet vi i utgangspunktet hadde klart å generere. Juli og august i fjor var krise. Men – vi kom igjennom det. Utover høsten utviklet vi en ny fantastisk god smittefrakk i samarbeid med sykehuset Telemark og HSØ. Denne ble godkjent, men 1.1.21 ble frakk produksjonen stanset i påvente av ny norsk beredskapsproduksjon.

Globalt kvinneperspektiv

— Jeg brenner for at flere kvinner skal ta mer ansvar i både små og større bedrifter. Forskning viser at selskaper som har kvinner i tydelige lederposisjoner oftere leverer bedre resultater enn der hvor kvinner mangler.

— I Norge er det kjempet et lang og stor kamp for å gi kvinner like muligheter som menn og fortsatt står det mye igjen. Slik er det ikke i de fleste andre land. Og jeg er veldig usikker på om historien om Asap hadde vært mulig i et annet land. Derfor er jeg svært takknemlig for alle virkemidler som utarbeides for å gi alle like muligheter i Norge. Det er så mye som gjenstår, og vi har et globalt ansvar når det gjelder å lukke likestillings -og kapitalgapet. •