Vil redde verden med sunn mat

Vilde Regine Tellnes, gründeren bak Healthy EATS, tar opp kampen mot usunn ferdigmat og vil bli en sunn «McDonald’s».

Written by: Victoria Wæthing

19.08.2021

Del på TwitterDel på FacebookDel på TwitterDel på Twitter
Vilde Regine Tellnes, gründer av Healthy EATS.

Healthy EATS jobber mot å bedre folkehelsen i Norge og senke klimagassutslippene innen matbransjen. Arbeidet med selskapet førte Vilde inn på Dagens Næringslivs liste på 30 under 30—unge norske ledere som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller spesielle lederegenskaper.

Egne erfaringer

Vilde valgte å starte Healthy EATS fordi hun savnet gode tiltak for å bekjempe fedme. Hun forteller at hun selv var overvektig som barn, og hvordan hverdagen for henne, som et overvektig barn, ofte medførte mobbing fordi det å veie for mye førte både til konsentrasjonsvansker, angst og lav selvfølelse.

— Se for deg at du er på tur på̊ fjellet med en sekk på ryggen. Turen opp mot toppen er tung, og det så uendelig godt å ta av sekken når du er vel fremme. Overvektige barn bærer med seg denne sekken hele tiden, jeg har båret den selv. Den sekken er med i sengen vår, på̊ skolen og i barnebursdager. Man kjenner det på kroppen hele tiden. Jeg unner ingen barn en slik byrde i livet sitt.

Ny forskning viser at 70% av nordmenn er overvektige, og en fjerdedel av dem er barn.

Livsstilsykdommer har blitt et folkehelseproblem som årlig utgjør en statlig kostnad på 68 milliarder kroner. Forskningsresultatene har pekt på at ett av hovedproblemene er manglende tilgang på sunne alternativer, og dette vil Vilde forandre gjennom Healthy EATS: — Først skal vi bekjempe fedme Norge. Deretter i resten av Europa.

Healthy EATS Food Wall

En sunn McDonald’s

Healthy EATS vil skape McDonald’s for sunn og bærekraftig mat—uten ventetid.

Hvordan? Gjennom Skandinavias første sunne ferskmat-automat. Healthy EATS Food walls skal bli tilgjengelig på flyplasser, kjøpesentre, arbeidsplasser og hoteller i hele Norge. Tilgangen på sunn fast food blir enklere, raskere og bedre. Kundene kan gjøre selvbetjente kjøp av skåler med fersk salat, utviklet av kjente kokker. Salatene består av kortreiste matvarer, og koster under hundrelappen. Vilde forteller at hun har hentet inspirasjon fra lignende konsepter i Silicon Valley der hun jobbet en periode i 2019.

— Vi måtte snu den tradisjonelle restaurantmodellen på hodet for å sikre enkel tilgang til sunn og bærekraftig mat til en fornuftig pris. Vi kutter alle mellomledd, og opererer på 1,5 kvadratmeter med et sentralisert kjøkken.

Bærekraft som grunnpilar

Healthy EATS er opptatt av at små selskaper kan påvirke utslippene i matvarebransjen. Det kan de gjøre ved å stille tydelige krav til sine leverandører. De har kuttet alt rødt kjøtt, og søker stadig etter nye og bærekraftige råvarer, emballasje og komplementerende produkter. Mat blir ikke kastet fordi de bruker sanntidsdata for å hvite hva som selger, slik at de dermed kan optimalisere produksjonen etter etterspørsel.

På den måten kan de levere fersk mat til høy kvalitet og med begrenset svinn. Eventuelt overskudd går til frivillige organisasjoner.

God helse, livskvalitet og ansvarlig produksjon.

Signatur bowl ved Bryggen i Bergen.

—Den maten vi spiser og hvordan den produseres, er avgjørende for helsen vår, og for planeten vår, sier Vilde.

Hurtigmatkjedene har stor makt over dagens mat-system og forbrukernes rolle i det. Aktører som McDonalds er de største globale innkjøperne av rødt kjøtt og poteter, og sammen med KFC er de også den største kjøperen av kylling. Da McDonalds bestemte seg for å legge til eple i deres Happy Meal for noen år siden, ble selskapet også den største globale innkjøperen av epler.

Det er altså ingen tvil om at McDonad’s har hatt—og fortsetter å ha—en stor påvirkning på dagens matvareindustri. Med over 36 000 restauranter i 119 land, og en servering av 69 millioner kunder hver dag, har selskapet en enorm makt over forbrukeres matvaner, matproduksjon og priser.

Skal bli en ledende aktør

Healthy EATS har som målsetting å bli den ledende aktøren i Europa innen sunn og bærekraftig fast food.

—Når vi lykkes med, det vil vi bidra til å minske klimagassutslipp, bedre folkehelsen og bidra til å halvere fedme i Norge innen 2030, sier Vilde. Ambisjonen fremover er 100 lokasjoner innen 2025. Så fort de får fotfeste i Norge, vil de ekspandere utover Norges grenser.

EAT-Lancet Commission on Food, Planet Health, har samlet 37 av verdens ledende forskere for å finne svar på om det er mulig å brødfø en fremtidig verdensbefolkning på 10 billiarder på en sunn diett. De globale målene omhandler blant annet å kutte 50% av produksjonen av rødt kjøtt på verdensbasis innen 2050 og fordoble forbruket av nøtter, frukt, salater og andre grønnsaker for å sikre en bærekraftig matproduksjon i verden.

—Hvis Healthy EATS lykkes med å bli den ledende aktøren innen sunn fast food i Europa, vil det kunne føre til et skifte i hva som blir produsert og muliggjøre en gjennomføring av de globale målene som har blitt framsatt av Eat-Lancet kommisjonen, avslutter Vilde. •