Hun fulgte drømmen

Genteknologiforskeren Monica Bergem har skapt Norges største kashmirmerke Kashmina, og nå skal det europeiske markedet erobres.

Business

Written by: Victoria Wæthing

16.09.2021

Del på TwitterDel på FacebookDel på TwitterDel på Twitter
Foto: Aksel Hagelid

Genteknologiforskeren Monica Bergem har skapt Norges største kashmirmerke Kashmina, og nå skal det europeiske markedet erobres.

—Jeg har alltid elsket kashmir. På utenlandsreiser fant jeg bestandig frem til de små
sjappene i Firenze og London der de bare solgte kashmir.

Monica hadde aldri tenkt at kashmir – eller klesbransjen generelt – skulle bli hennes vei. Med bakgrunn innen genteknologi og spesialisering i kloning av husdyr, var ikke klesindustrien et åpenbart valg. Foruten doktorgrad i genteknologi har Monica også hovedfag i bioteknologi.

—Med min fagbakgrunn er man i bunn og grunn biolog, så slik sett har det jo en viss sammenheng med naturfiber som vi arbeider med i Kashmina.

Starten på Kashmina

Monica så at konservative cardigans med perleknapper ikke nødvendigvis passet for et skandinavisk marked der en stil med klær som er oversized og har et mer avslappet uttrykk, dominerer.

– Jeg tenkte at da skal jeg lage kashmirklær for det skandinaviske markedet selv. Plagg jeg hadde lyst på selv.

Kashmina startet som et prosjekt som Monica hadde ved siden av sin jobb som forsker. Det er nå ti år siden. Hun fant fabrikk i Indre Mongolia der kasjmirullen kommer fra, og fikk brynet seg på å designe basisplagg som gensere, luer, skjerf og morgenkåper. Relativt kjapt fikk hun gode forhandlere som for eksempel Høyer, og etter et par år hadde Kashmina 60 forhandlere over hele landet.

Foto: Kashmina

Kolleksjonene ble stadig større, og i 2016 bestemte Monica seg for at hun nå skulle klare seg uten forhandlere. Nå skulle det dreie seg om B2C – altså direktesalg til kundene via den allerede etablerte nettbutikken kashmina.no samt egne fysiske butikker. Året etter kom kashmina.com og i dag har Kashmina to brandstores – én i Oslo og én i Drøbak, og en rekke pop-up butikker over hele landet.

Om vinteren dukker Kashmina opp som pop-up på Geilo, og om sommeren på steder som Kragerø og Arendal. Kashmina har blitt landets største kashmiremerke med 15 ansatte, og nå står Europa for tur.

—Målet er å bli ett av Europas største kahmiremerker. Vi har allerede mange internasjonale kunder gjennom kashmina.com, og vi satser nå særlig på markedene i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Østerrike og Sveits, forteller Monica.

Et solid marked

De nye markedene i Europa er slett ikke tilfeldige land. Det er land som har tilnærmet samme klima som Norge der markedet for ull allerede eksisterer. Det er et marked som kjenner og liker ullplagg – også en av forutsetningene for at Kashmina fikk et fotfeste i Norge.

—I Norge har vi et gjennomgående kaldt klima og nordmenn har et kjært forhold til ull, og en økonomi som tåler at man investerer i kvalitet. De vet at hvis de kjøper et kashmirplagg, så kan de ha det for resten av livet. Det er en langsiktig og smart investering.

Monica forteller videre at det har vært en prioritering at de ikke skal prise seg ut av markedet. Klærne skal være tilgjengelige for mange.

Gode lagspillere

Monica har gode støttespillere på laget, både Innovasjon Norge og et solid styre som deler hennes ambisjoner for nye markeder. Den aller beste støttespilleren har hun imidlertid hatt på hjemmebane.

Da Monica bestemte seg for å si opp jobben og satse på Kashmina, gjorde hun en avtale med mannen sin: Han skulle stå for hovedinntekten, mens hun skulle bygge opp selskapet. I dag jobber mannen for Kashmina.

—Jeg tror det er helt nødvendig når du skal starte opp din egen bedrift at du har noen på hjemmebane til å backe deg. Det er mye usikkerhet når det gjelder inntekt og lange dager.

Følge sine drømmer

Foto: Kashmina

I 2018 bestemte Monica og mannen seg for at nå skulle de, sammen med datteren, reise jorden rundt. De skulle være borte i tre år, en tur som det tok åtte år å planlegge. Den lille familien seilte over Atlanterhavet og Stillehavet, tilbrakte et halvt år i Karibien der de daglig kunne svømme side om side med havskilpadder.

—Nok en drøm som gikk i oppfyllelse, sier Monica.

Men drømmen om Kashmina krevde at familien måtte komme tilbake etter ett og et halvt år. Selskapet trengte sin gründer tilbake. I dag feirer Kashmina ti år, og i den anledning har merket designet en egen jubileumskolleksjon i samarbeid med fire tøffe damer: Anita Krohn Traaseth, Lise Karlsnes, Anne Rimmen og Randi Nestaker. Alle er ekte Kashminajenter, som har vært lojale og fantastiske ambassadører for brandet i mange år.

—Jubileumskolleksjonen er en hyllest til damer som tør å følge drømmen. Akkurat slik som disse fire damene – og akkurat slik som jeg har gjort, avslutter Monica. •